Jachtmakelaardij de Maas

10 praktische tips om razendsnel je boot te verkopen

Elke dag worden er nieuwe boten te koop gezet. Ze worden verhandeld op online marktplaatsen, door middel van advertenties, via een makelaar of simpelweg door een briefje op de boot te plakken. Maar hoe zorg je er dan voor dat jouw boot opvalt tussen de zee van aanbieders en dat deze snel verkocht wordt? We delen onze tien tips voor een snelle verkoop.

Elke dag worden er nieuwe boten te koop gezet. Ze worden verhandeld op online marktplaatsen, door middel van advertenties, via een makelaar of simpelweg door een briefje op de boot te plakken. Maar hoe zorg je er dan voor dat jouw boot opvalt tussen de zee van aanbieders en dat deze snel verkocht wordt? We delen onze tien tips voor een snelle verkoop.

Tips om snel je boot te verkopen

Wil je je boot verkopen, dan komt er wat meer bij kijken dan alleen een foto schieten, een tekstje schrijven en je prijs noemen. Als ervaren jachtmakelaar weten wij dat als geen ander!

Met onderstaande praktische tips zul je echter een heel eind komen.

 1. Zorg dat je boot in goede staat verkeert
 2. Onderzoek wat een realistische vraagprijs is
 3. Zorg voor een perfecte presentatie
 4. Maak professionele foto’s
 5. Zet de boot op het juiste moment te koop
 6. Beschrijf de belangrijkste eigenschappen
 7. Beantwoord veelgestelde vragen vooraf
 8. Schakel een jachtmakelaar in (of niet)
 9. Maak van de bezichtiging een feestje
 10. Speel het onderhandelspel met een lach

Hieronder leggen we elke tip verder uit en delen we per onderdeel nog meer kleine praktische tips.

1. Zorg dat je boot in goede staat verkeert

Een goed onderhouden boot, zonder mankementen of aanvullende handleiding, is meer waard dan een ‘opknapper’. Ook zijn meer mensen nu eenmaal op zoek naar een instapklare boot, dan één waar ze eerst nog vanalles aan moeten klussen. 

Zorg daarom dat je onderhoud uitvoert en eventuele reparaties doet (of laat doen) voordat je overgaat tot verkoop.

Zijn er bepaalde zaken die je om wat voor reden dan ook écht niet kunt oplossen? Houdt dan een lijst met eventuele gebreken bij en neem deze mee in je advertentietekst en je gesprekken met potentiële kopers.

Tip: Lees ons artikel over het opknappen en verkopen van een boot waarin we een stappenplan delen om jouw boot verkoopklaar te maken.

2. Onderzoek wat een goede vraagprijs is

Soortgelijke boten worden voor zeer uiteenlopende prijzen online gezet. Terwijl je als koper tegenwoordig gemakkelijk online verschillende advertenties kunt vergelijken. En welke wordt dan het eerst verkocht? Juist, de boot met de laagste vraagprijs!

Een goed prijs is een competitieve prijs die nét iets onder de prijs van soortgelijke aanbieders zit. Jouw boot valt door zijn scherpe prijs op tussen de andere aanbieders, waardoor deze sneller zal verkopen.

Een veelgehoord tegenargument is dat de boot destijds voor een hogere prijs aangekocht is, of dat er veel kosten zijn gemaakt voor onderhoud en reparaties. Hier heeft een koper echter geen boodschap aan. Die wil simpelweg de beste boot voor de beste prijs. Blijf daarom niet hangen in het verleden, maar accepteer wat de markt nú zegt dat jouw boot waard is.

Je boot te koop zetten voor een te hoge prijs brengt juist een hoop extra kosten met zich mee. Je bent geld kwijt aan advertentiekosten, de ligplaats, verzekeringen, onderhoud, schoonmaak, enzovoort. Een boot met een scherpe prijs verkoopt sneller, waardoor je uiteindelijk onder de streep meer overhoudt.

Tip: Wil je een realistische inschatting van de waarde van jouw boot door een gecertificeerd taxateur? Vraag dan een ons uitgebreide taxatierapport aan!

3. Zorg voor een perfecte presentatie

Zowel bij de (online) advertentie als de daadwerkelijke bezichtiging is een vlekkeloze presentatie van cruciaal belang. Een boot kopen is niet iets wat je achteloos even doet. Alles moet kloppen.

Enkele praktische tips:

 • Boen de boot schoner dan deze ooit is geweest, van binnen én van buiten
 • Grondig stofzuigen, ook in de kleinste hoekjes en gaatjes
 • Eventuele zeilen reinigen en netjes droog opvouwen
 • Zorg dat de bekleding vlekkeloos is en het metaal en glaswerk glanst
 • Klop kussens op en leg ze netjes recht op hun juiste plaats
 • Ventileer goed en zorg dat de boot lekker fris ruikt tijdens de bezichtiging
 • Haal de boot helemaal leeg en zorg dat er geen spulletjes rondslingeren
 • Spuit de boot in met anti-insectenmiddel

Het klinkt misschien wat overdreven allemaal, maar draai het eens om: zou je zelf een tweedehands boot kopen die vol ligt met rommel, vieze plekjes heeft en niet fris ruikt? Als de eigenaar zo onzorgvuldig met de presentatie van zijn bezit omgaat, hoe zal de staat van de motor dan bijvoorbeeld zijn..?

4. Maak professionele foto’s

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Zeker bij de aanschaf van een boot, waarbij de uitstraling een belangrijk onderdeel is van de waarde. Schiet daarom niet slechts een paar foto’s met je smartphone, maar regel een goede camera met een groothoeklens of overweeg om te investeren in professionele foto’s.

Maak meerdere foto’s van de binnen- en buitenkant, van alle ruimten, apparatuur en uitrusting. Laat niets weg en toon liever te veel foto’s dan te weinig. Een onrealistisch beeld zal immers bezichtigingen opleveren die op niets uitdraaien. Zonde van de tijd en moeite van beide partijen.

In advertentie-overzichten wordt vaak één foto uitgelicht bij iedere advertentie. Deze overzichtsfoto dient als lokmiddel om potentiële kopers naar jouw advertentie te leiden en verdient dan ook extra aandacht.

Maak tot slot ook foto’s van de boot in actie, het liefst op een prachtige zomerse dag in een aantrekkelijke omgeving. Probeer kijkers van jouw advertentie het heerlijke gevoel te geven hoe het kan zijn om deze boot te bezitten.

Tip: Laat je je boot verkopen door Jachtmakelaardij De Maas, dan verzorgen wij professionele fotografie. Bekijk ons aanbod voor voorbeelden hoe dat eruit ziet!

5. Zet de boot op het juiste moment te koop

Over het algemeen zijn de beste momenten om een boot te verkopen net voor het hoogseizoen en net daarna. In de lente, wanneer de temperaturen weer oplopen, krijgen mensen weer zin om te varen en worden er meer boten gekocht. Net na hoogseizoen willen veel mensen weer van hun boot af en zien we vooral het aanbod groeien. Slimme kopers spelen hierop in en kopen een boot voor een lagere vraagprijs.

Bij Jachtmakelaardij De Maas worden boten echter het hele jaar door verkocht. Dit komt met name doordat wij doelgericht op zoek gaan voor aankopers en de perfecte boot het hele jaar in ons bezit kan komen.

6. Beschrijf de belangrijkste eigenschappen

Net zoals het maken van zoveel mogelijk foto’s, is het ook belangrijk om de boot zo volledig mogelijk te omschrijven. Voorzie de advertentie van een korte prikkelende omschrijving en vul aan met een lijst van eigenschappen.

Denk hierbij aan:

 • Bouwjaar
 • Afmetingen
 • Doorvaarthoogte, kruiphoogte en stahoogte
 • Kleur van de romp en het dek
 • Materiaal
 • Roer en stuursysteem
 • Gedetailleerde omschrijving van de motor en elektra
 • Aanwezige navigatie en elektronica
 • Gedetailleerde omschrijving uitrusting – zoals anker, kussens, zwemtrap, enzovoort
 • Onderhoudshistorie
 • Aantal hutten en overige ruimten
 • Unique Selling Points: wat maakt deze boot uniek?

Tip: Laat je je boot verkopen door Jachtmakelaardij De Maas, dan verzorgen wij een uitgebreide inventaris. Bekijk ons aanbod voor voorbeelden hoe dat eruit ziet!

7. Beantwoord veelgestelde vragen vooraf

Wanneer de boot een tijdje te koop staat, zul je merken dat je via de mail, telefoon of tijdens bezichtigingen vaak dezelfde vragen krijgt. Verrijk je huidige advertenties door de antwoorden op veelgestelde vragen toe te voegen. Op termijn scheelt dit voor alle betrokkenen veel tijd.

8. Schakel een jachtmakelaar in (of niet)

Een boot verkopen is een flinke klus. Je moet foto’s (laten) maken, teksten schrijven, advertenties opmaken en bezichtigingen inplannen, voorbereiden en uitvoeren. Erg leerzaam om allemaal zelf te doen, maar het kost wel een hoop tijd. Denk bijvoorbeeld alleen al aan het steeds moeten opruimen en schoonmaken van de boot voor een bezichtiging.

Zoals je voor zoveel zaken in het leven een specialist inschakelt, kun je er ook voor kiezen om je boot door een jachtmakelaar te laten verkopen. De meeste makelaars vragen een percentage van de winst, wat onder de streep vaak te verwaarlozen is ten opzichte van de kosten van marketing, onbekwaamheid en de tijd die het kost om een boot zelf te verkopen.

Tip: Lees ons artikel “Boot zelf verkopen of via een makelaar?” waarin we de voordelen en nadelen van beide opties op een rijtje zetten.

9. Maak van de bezichtiging een feestje

Een boot kopen is te vergelijken met de bezichtiging van een nieuw huur- of koophuis of het uitzoeken van een nieuwe auto. Geen kleine investering, maar wel een avontuurlijke waar (als het goed is) een hoop leuke tijden mee beleefd gaan worden. 

Zoals het humeur van autoverkoper of huizenmakelaar een deal kan doen maken of breken, zal jouw enthousiasme over de te verkopen boot aanstekelijk werken op de potentiële koper. Vertel met liefde over je boot en benadruk de zaken die deze boot zo uniek maken. Het bezitten van bijvoorbeeld een motorjacht of zeilboot is een feest, zorg daarom dat dit feest al bij de bezichtiging begint!

Wees daarnaast altijd eerlijk. Beantwoord alle vragen, verzwijg niets, zorg dat je de documentatie en nota’s compleet en inzichtelijk hebt en geef mensen de ruimte om de boot zelf te ontdekken. Neem elke kijker serieus en blijf altijd beleefd. Ga een stukje varen en laat jouw potentiële kopers ervaren hoe het is om deze prachtige boot te bezitten.

10. Speel het onderhandelspel met een lach

Het komt maar zelden voor dat een boot ook daadwerkelijk voor de vraagprijs verkocht wordt. Bij grote bedragen wordt er vrijwel altijd onderhandeld en er zijn veel kopers die erg genieten van dit spelletje. Bereid je er dus op voor en benader het spel positief.

Zeg bijvoorbeeld niet meteen dat je de boot niet hoeft te verkopen. Dit laat maar weinig ruimte tot onderhandeling over en werkt erg ontmoedigend. Maar zak ook niet te snel in prijs, dat geeft de potentiële koper juist het gevoel dat je boot eigenlijk minder waard is dan waar jij hem voor probeert te verkopen. Dat wekt geen vertrouwen voor de staat van de boot.

Geef liever redenen waarom deze boot de prijs waard is die jij er voor vraagt, maar aanvaard ook de redenen voor verlaging die de tegenpartij aanbiedt. Zo kom je langzaam tot een eerlijke prijs waarmee beide partijen met een goed gevoel de deal kunnen beklinken.

Bootverkoop uitbesteden aan ervaren makelaar

We hopen dat je met deze tips een goed idee hebt van wat er allemaal komt kijken bij het verkopen van een boot en je enkele handvatten gegeven te hebben om hier zelf een goede start mee te maken. 

Schakel je liever een ervaren specialist in? Neem dan contact op met Jachtmakelaardij De Maas om de verkoop van jouw boot uit handen te nemen. Wij zitten ruim 19 jaar in het vak, zijn gecertificeerd jachtmakelaar, adverteren op ruim 45 websites en meerdere offline bladen en hebben een groot netwerk aan geïnteresseerde binnen- en buitenlandse kopers. 

Neem vrijblijvend contact met ons op. We horen graag van je en zijn erg benieuwd naar jouw boot!

Bekijk ook deze blogs & tips