Jachtmakelaardij de Maas

Boot zelf verkopen of via makelaar? De voor- en nadelen op een rijtje

In het digitale tijdperk is het gemakkelijker dan ooit om koper en verkoper bij elkaar te brengen. Zo ook bij de aan- of verkoop van een boot. Met de juiste voorbereiding kun je dit tegenwoordig dan ook prima zelf doen. Toch heeft een boot verkopen via een makelaar ook veel voordelen. In dit artikel zetten we de voordelen van beide opties voor je op een rij.

Voordelen van zelf verkopen

In een ander artikel op onze website delen we tien tips om zelf je boot te verkopen. Hier heb je kunnen lezen dat er heel wat tijd en moeite in gaat zitten. Toch heeft het ook voordelen. We noemen er vier.

1. Boot blijven gebruiken

Wanneer je een boot via een makelaar verkoopt, komt deze (meestal) in de jachthaven van de makelaar te liggen. Hierdoor heb je geen toegang meer tot de boot. Of in ieder geval minder gemakkelijk. Wil je de boot dus blijven gebruiken terwijl je hem probeert te verkopen, dan is verkoop via een makelaar niet ideaal.

2. Goedkoper

Zoals elke specialist, biedt ook de jachtmakelaar zijn diensten niet gratis aan. De meeste makelaars nemen een deel van de winst, sommigen willen (daarnaast ook) een vaste prijs voor de verkoop van je boot. Wat de constructie ook is, je mag in ieder geval niet de complete opbrengst van de boot zelf houden.

3. Direct contact

Een boot verkopen is een emotionele aangelegenheid. Je hebt er veel bijzondere avonturen mee beleefd, er onbetaalbare herinneringen aan en hem altijd goed onderhouden. 

Een boot voelt voor veel eigenaren dan ook als een erg bijzonder bezit. En daarvan wil je wel dat deze in goede handen komt. Een voordeel aan het zelf verkopen van een boot is dan ook dat je direct contact hebt met de koper en zelf kan bepalen aan wie je de boot wel of niet wilt verkopen.

4. Alles zelf in de hand

Veel verkopers vinden het fijn om de touwtjes zelf in handen te houden. Als het goed moet, dan moet je het zelf doen – zo redeneren zijZo weten zij zeker dat de foto’s eruit komen te zien zoals zij in gedachten hebben, de tekst eer doet aan de bijzondere eigenschappen en de bezichtiging verloopt zoals deze hoort te gaan. Wil je graag alles omtrent de verkoop van jouw boot in de hand houden? Kies er dan voor om deze zelf te verkopen.

Voordelen van een jachtmakelaar

Een jachtmakelaar inschakelen brengt een hoop interessante voordelen met zich mee. Veel voordehand liggende, maar ook enkele waar je misschien nog niet aan gedacht had. We noemen ze allemaal.

1. Marktkennis

Door zijn jarenlange ervaring en continue inzicht in de markt, weet een makelaar als geen ander wat een realistische vraagprijs is voor jouw soort boot en de staat waarin deze verkeert. Hierdoor weet je zeker dat je een eerlijke prijs krijgt voor jouw boot.

2. Inruilen oude boot

Zoals je je oude auto inruilt bij het kopen van een nieuwe, is dit zelfde principe mogelijk bij veel jachtmakelaars. Om de aanschaf van een nieuwe boot te financiëren, wordt daarom vaak de oude boot ingeruild bij de desbetreffende jachtmakelaar.

3. Groter bereik

In de praktijk verkopen particulieren vooral aan andere particulieren. Een jachtmakelaar heeft echter veel meer kopers. Zo is een jachtmakelaar bijvoorbeeld ook in contact met buitenlandse en zakelijke kopers. Zij stappen nu eenmaal niet zo snel op particuliere verkopers af.

Maar ook particulieren kopen graag bij een erkend bedrijf. Vooral als het om grote bedragen gaat. Zo hebben zij meer zekerheid dat de documentatie op orde is, dat ernstige fouten vermeld worden en dat ze over het algemeen beter begeleid worden in hun koop. Ook het feit dat objectieve online beoordelingen in te zien zijn van andere kopers, is een groot voordeel ten opzichte van het kopen bij een particulier.

4. Actieve verkoop

Een makelaar gaat voor zijn klanten actief op zoek naar een bepaald soort boot. Zo kan de makelaar tijdens een bezichtiging meerdere boten laten zien en kan een koper verliefd worden op jouw boot, terwijl ze in eerste instantie voor een andere boot kwamen kijken. 

Ook is tegen de marketing van een jachtmakelaar niet tegenop te boksen. Jachtmakelaardij de Maas adverteert bijvoorbeeld op 45 verschillende websites in binnen- en buitenland, in twee landelijke bladen en heeft diverse advertenties in branchebladen.

5. No show

Niet komen opdagen bij een bezichtiging. Het komt vaker voor dan je denkt! Soms zelfs zonder iets van te voren te laten weten. Jij hebt tijd vrij gemaakt, je boot van te voren grondig schoongemaakt, alles opgeruimd en netjes gemaakt. Allemaal voor niets.

Bij het verkopen van een huis is een no show ook vervelend, maar is het minder belastend. Het huis staat er toch al. Maar een boot moet naar de haven, moet je wassen en ben je over het algemeen veel intensiever mee bezig. Bij Jachtmakelaardij de Maas worden alle boten bij ons in de haven minimaal elke week gewassen, zodat ze er altijd piekfijn bijliggen en heb je er als verkopende partij geen omkijken naar.

Boot verkopen via makelaar of zelf doen?

In de praktijk worden goedkope boten tot 20.000 euro veelal zelf verkocht voor online marktplaatsen. Duurdere boten worden vrijwel altijd via bemiddeling verkocht.

Zelf je motorjacht of zeilboot verkopen kan een leuk avontuur zijn, maar kan ook een hoop stress opleveren. Bezichtigingen die op het laatste moment niet doorgaan, achteraf gezien voor een te lage prijs verkopen, niet verkocht krijgen door een te hoge prijs, enzovoort. En natuurlijk tijd blijven vrij maken voor bezichtigingen, communicatie met potentiële kopers, testritjes en schoonmaken. 

Wil je jezelf een hoop tijd en moeite besparen, schakel dan een ervaren specialist in en kies ervoor je boot via een makelaar te verkopen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.

Bekijk ook deze blogs & tips