Jachtmakelaardij de Maas
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch

Vuilwatertank Alles op een rij

Vuilwatertank, alles op een rij.

Al jarenlang heerst de discussie of de vuilwatertank verplicht is of niet. Wij als jachtmakelaar ontvangen vaak deze vraag, omdat lang niet alle schepen zo een tank hebben. Maar eerst wat historie...

In 1995 hebben veel jachtbouwers een convenant afgesloten, waarin zij afspraken een vuilwater tank in alle nieuwe jachten te bouwen. De praktijk is, jachten langer als 10 meter en bouwjaar 1995 of jonger inderdaad vaak deze tank hebben. Logisch ook, want bij het ontwerp en bouw van jachten kan men hier al rekening mee houden.

Sinds 1 januari 2009 heerst er een lozingsverbod, dit houd in dat het lozen vanuit jachten op het oppervlakte water verboden is. Het is dus geen verplichting tot het inbouwen van een duur systeem. Simpelweg het toilet niet gebruiken voor een grote boodschap volstaat ook. Deze wet stamt eigelijk al uit 1970, schepen kregen echter ontheffing hiervoor.
Voor diegene die toch normaal gebruik van het toilet willen maken, zijn er verschillende oplossingen op de markt. Wij sommen ze graag voor u op:
  • Chemisch toilet, zeer bekend uit de caravans en campers. Goedkoop en makkelijk te installeren. Echter niet altijd even hygienisch en comfortabel, en bij jachthavens lang niet altijd te   legen. Eigenlijk is dit een toilet en vuilwatertank in een.
  • Droog toilet, minder bekend type. Er zijn verschillende leveranciers van dit type toilet.
    • De Nonolet bestaat uit een toiletpot waarin een composteerbare plastic zak wordt gehangen. De ontlasting wordt hierin opgevangen en afgedekt met een doekje van   gerecycled papier. Daarna moet u het aanstampen met een speciale stamper. De leverancier adviseert voor een optimale werking af en toe een glaasje water in de pot    te gooien. De urine wordt apart opgevangen en naar een urinetank geleid. De seperaat ingezamelde fecaliën en urine kunt u afgegeven in de jachthaven.
    • Cactus droogtoilet.In de Cactus droogtoiletten moet u voor iedere toiletgang een nieuwe speciale zak (lidbag) hangen, waarin u een schepje bijbehorende geleipoeder   doet. Door na het toiletbezoek de toiletdeksel stevig naar beneden te drukken, sluit u de ‘lidbag’. Daarna kunt u de zak weggooien bij het gewone huisvuil (grijze   container).
    • Het Villa toilet is een modern, waterloos, urine-scheidend systeem met een zeer efficiënte ventilator die het toilet vrij houdt van geurtjes en vochtigheid. Wanneer men   opstaat van het toilet, voorkomt een schuif-paneel in het toilet, inkijk in de container met inhoud. Verkrijgbaar in wit met gratis kinderbril.
    • Dit model is groter qua capaciteit en geschikt voor meer permanent gebruik en/of 4-6 personen: L67xB45,6xH44,4cm. www.ecosave.com/boottoilet
    • De Foilet is een speciaal toilet waarin een specifieke folie wordt gebruikt. Het resultaat van ieder toiletbezoek wordt verpakt in deze folie en verdwijnt in een opvangbak   waarin een stevige vuilniszak is geplaatst. Na bijvoorbeeld een weekendje weg kunt u de opvangbak legen door eenvoudig een knoop in de folie te leggen en aansluitend   de vuilniszak te sluiten. Doordat er geen chemicaliën worden gebruikt mag u deze vuilniszak deponeren bij het huishoudelijk afval. Het grote voordeel van de Foilet is dat   er geen chemicaliën, water en riolering nodig zijn, dus gemakkelijk en snel te realiseren in elke situatie.

Eigenlijk is de beste oplossing dus toch een vuilwatertank. Vaak realiseert u met een tank grotere opslag, waardoor u minder gebonden blijft aan havens met opvang punten. Een punt is wel, dat de ruimte aan boord er ook naar moet zijn. Met een vuilwater tank wordt het bestaande toilet (electrisch of pomp) gehandhaaft, alleen de afvoer moet afgeblind worden. De tank plaats men vaak onder de vloer of in een bank. Er zijn verschillende leverancier die deze sytemen verkopen, zoals; Vetus, Excalto, Technautic en Allpha. Maar ook maatwerk is mogelijk, zo hebben wij al diverse tanks laten maken van RVS of HPDE, compleet met fittingwerk en mangaten.

Zodra u de tank heeft geinstalleerd brengt u de slangen naar de toilet en naar een dekafvoer. Tussen de tank en het toilet hoeft u geen pomp te plaatsen, de toilet pomp kan dit aan. Ook tussen de tank en de dekdoorvoer is geen pomp nodig, de walinstallatie is zelfaanzuigend. Wanneer u zeevarend bent, mag u buitenboord lozen, hier heeft u wel een (versnijdings)pomp voor nodig. Let wel, wanneer de afvoer onderwater uit komt, plaats dan een beluchter of zwanenhals. Vergeet vooral niet tussen de ontluchting en de tank een geurfilter te plaatsen, deze vangt de nare geurtjes op. Verder is het van belang dat de tank dik genoeg is, zodat in de toekomst geurtjes niet kunnen gaan lekken uit de tank. de tank eventueel ontsmetten kan met verdunde bleek, aftappen kan gewoon met antivries.

U kunt bij ons terecht voor het inbouwen van een vuilwatertank. Deze installeren wij al vanaf gemiddeld € 2.500.

Heeft u vragen of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.


© Copyright - Jachtmakelaardij de Maas - Sitemap